Årets Julkalender & favoriter genom åren

 

Årets julkalender, Tusen År till Julafton. Det blev ramaskri i år igen. Inget ovanligt.
Jag tycker det är otroligt mysigt med att det finns en julkalender, dock så kan jag känna att årets kanske inte är en ”riktig” julkalender. Det hade passat perfekt som ett vanligt barnprogram, men jag är ute efter något mer.
Älskar Erik & Lottas serie Historieätarna & det här är ju en kopia inriktat på julen & sen har dom ju barn med i programmet.
Så som ett lärorikt barnprogram så är det verkligen tummen upp, men inte som julkalender. Det känns inte som man väntar på morgondagens avsnitt. För då är dom kvar i samma tid, dom ska bara leva som fattiga.
Programmet är snyggt filmat & otroligt bra gjort, intressant & lärorikt. Så jag har ingenting att klaga på konkret mer än att jag är barnslig & vill ha något spännande eller en berättelse.
För övrigt så vill jag gärna adoptera Cleo, minsta barnet som varit med ett par avsnitt. Vilken underbar unge :)
Jag kommer att titta på alla avsnitt men ser det mer som ett bra program än en julkalender.

Tänkte lista några av mina favoriter här nere, glöm inte att ni kan se alla via det Öppna arkivet, helt underbart & lagligt, tack SVT!

 

 

Sunes jul – 1992

”En vanlig svensk jul i en vanlig svensk familj, är inte alltid helt lätt. Åtminstone inte om man ska tro Karl Sune Rudolf Andersson. Att följa Sune och hans familj i deras julförberedelser leder till massor med skratt.
Vi får bland annat följa med Sunes familj när de ska äta julbord på en restaurang. Ingen har fått äta något på flera år, nästan, för att spara sig. Men pappa Rudolf kan inte låta bli att köra sitt cowboytrick med cigarettändaren och det börjar brinna förstås.
Julen närmar sig och Sunes familj ska julbaka. Pappa Rudolf har lovat att ta hand om knäcken i år. Det slutar med att han får bygga om halva köket! Pappa Rudolf tar även med sig barnen ut för att hugga en julgran. Men det är ju förbjudet! Och precis när de ska binda fast granen på biltaket kommer skogsvaktmästaren. Måste de fira jul i fängelse nu?”

När det kommer till Sunes Jul är igenkänningsfaktorn hög när man ser till min familj & släkt. Vi kan alla repliker utantill & jag fullkomligt älskar pappa Rudolf, hans stressande påminner så mycket om min egen pappa :)

 

 

Ture Sventon – 1989

”Ture Sventon är landets bästa privatdetektiv. Det tråkiga är bara att ingen annan vet om det, utom han själv. Men när Sventon får klart för sig att den farligaste förbrytaren i hela landet är på fri fot ser han sin chans: han skall sätta fast Vesslan och bli berömd!
Ture Sventons orubbliga beslutsamhet och hans flygande matta för honom till Lingonboda köping, ner till Arabiska öknen, genom Londons undre värld och ner i Stockholms kloaker. Med barn som vakna medhjälpare och en assistent som möter alla situationer med orientaliskt lugn, kan han inte misslyckas!”

När jag var liten hade jag en serietidning med Ture Sventon & därefter såg jag julkalendern, fastnade. Såg den när jag var runt 9 år tror jag. Den var spännande & Ture Sventon är världens coolaste detektiv!

 

 

 

Trolltider – 1979

”En klippskreva, lite ris, en gammal mossig stubbe och en nästan övervuxen doktorsväska som någon glömt eller slängt för länge sedan. Det finns många såna platser i skogen. Man brukar gå förbi dom utan att tänka på dom. Om man tycker att det prasslar nånstans i riset eller att en liten skugga slinker in i klippskrevan så tror man att det är en skogsmus eller en vessla på väg in i sitt bo.
Ingen skulle tro mig om jag sa att det var småtroll. Men det är just vad det är.”

Det var mamma som visade mig Trolltider, det är en av hennes favoriter sedan hon var liten. Den är så mysig, riktig julstämning i denna :)

 

 

Teskedsgumman – 1967

”Gumman som blev liten som en tesked, av Alf Pröysen.
GUMMAN. Hon heter bara så. Hon pysslar om sin Gubbe och stökar som alla goda husmödrar med allt som hör december till. Men det är något speciellt med Gumman – hon kan blir liten som en tesked. Det händer titt som tätt och nästan alltid i olämpliga situationer men Teskedsgumman klarar sig alltid med sin kloka finurlighet.”

Även den här är en av mammas favoriter, som hon i sin tur lärt mig att älska.

Vilka är era favoriter?


Följ Bloggen

  Gilla inlägget

Lämna en kommentar