Eviga frågan om preventivmedel

Låt oss prata lite om preventivmedelsmarknaden, vissa av er kanske inte alls berörs av detta.
Fast lider du av extrem mensvärk, är sexuellt aktiv, är tjej eller kille? Ja då berörs du.

Jag började äta p-piller redan när jag var 13, inte för att jag var sexuellt aktiv utan för att jag led av enorma smärtor.
Och sedan dess har jag ätit likadana, i princip. Så här ca 17år senare var jag hos min barnmorska, eller nej, inte hos min vanliga, hon är underbar. Utan en annan.
Hur som helst. Hon berättade för mig att de ändrat kriterierna för att äta ”vanliga” p-piller. Och att mitt blodtryck nu gjorde mig i riskzonen.
Låt mig poängtera att jag vägt över 125kg & då ätit vanliga p-piller.

Hon tog även upp sterilisering som ett förslag. Sterilisering! Eftersom att jag är 30 & än inte skaffat barn, inte har några planer på det, så kan det ju vara lika bra.
Efter det besöket var jag extremt ledsen, tog ett recept på nytt preventivmedel, dvs minipiller & gick.
Jag kan säga så här i efterhand att jag inte ville byta preventivmedel, jag blev riktigt förbannad över att sterilisering var ett alternativ utan att jag hade frågor om just detta.
Just nu så kollar jag runt på olika alternativ. Det är läskigt med extra hormoner i kroppen, det är läskigt med blodproppar, det är läskigt att vissa preventivmedel är cancerframkallade.

Så vad finns det för alternativ?
Skrämmande nog har det inte hänt så mycket på den fronten sedan jag började äta det för som sagt ca 17år sedan.
Vi har de vanligaste, p-piller, minipiller, p-spruta, spiraler av olika slag & p-plåster.

När jag läste på lite om dessa så snubblade jag in på den här sidan, preventivmedel.nu & jag rekommenderar den sidan till dig som står inför ett val av preventivmedel.

Något som dock är lite oroväckande med de senaste, ni kanske redan vet vart jag ska komma? Just det Natural Cycles. Man tar sin temp varje dag vid samma tid, skriver in temperaturen i en app & där ser du om du kan ha sex den dagen eller inte. Jag tror att denna form av ”preventivmedel” kan vara kanon när man vill bli gravid. Men jag är inte så säker att den fungerar som ett bra skydd för alla.
Jag har väldigt låg temp, men jag har även väldigt lätt att få feber från & till. Min temperaturkurva skulle alltså aldrig se likadan ut från månad till månad.

Jag skulle alltså på samma sätt kunna använda appen periodtracker & köra ”säkra” dagar. Jag tror inte att kroppen är så simpel.
Det är precis som att avbrutet samlag skulle vara säkert.
Nu ska i alla fall Läkemedelsverket utreda Natural Cycles & det tycker jag är bra.

Sen får vi inte glömma att p-piller & liknande skyddar mot graviditet & inte mot könssjukdomar. Och det är jäkligt viktigt.
Kondomerna glöms väldigt lätt bort & förknippas med något jobbigt. Men det är så viktigt.

Det känns som att könssjukdomar pratats bort de sista åren, nu handlar det mest om att vara hormonfri.
Oavsett så hoppas jag att manliga former av p-piller snart kommer ut på marknaden så att det inte bara är tjejens ansvar på samma sätt.
Och har ni inte haft sex innan, inte känner varandra bra, använd kondom.

Vad använder du dig av för preventivmedel?
Har du någon erfarenhet av Natural Cycles?


Följ Bloggen

  Gilla inlägget

Lämna en kommentar