ssnadra.se

The magic of tekniken & world wide web

Just nu sitter jag hemma, nyvaken, försöker vakna med en stor mängd kaffe & poppa konstig musik som får mig på lite peppigt humör.
Jag är verkligen fascinerad över tekniken, att få vara med om den utvecklingen som faktiskt skett gör mig otroligt lycklig att vara född på glada 80-talet.

Sen så får jag väl ändå säga att det har flera fördelar. Jag förstår ju oftast själva tekniken bättre än exempelvis min mamma ;)
Sorry mamma, jag kommer använda dig som ett lysande exempel på olyckligt vetande om både källkritik & teknikens utveckling.

Min pappa har ändå en liten större repertoar inom teknik & data så att säga.
Han har haft mobiltelefon sedan den satt fast i en laddstation i bilen & en dator sedan man i princip fick veva igång den, inom musikbranschen där han jobbat så har det ju även hänt en hel del både när det kommer till själva lirandet & att kunna publicera & manipulera upp det på det fantastiska world wide web:et :)

Jag kommer ihåg hur glad jag var när pappa kom hem med senaste numret av ”PC för alla” med en helt ny diskett ”full” av spel :)
Eller när jag fick säga åt mamma att sluta prata i telefonen för att jag var faktiskt tvungen att kolla min mail.
Ljudet av ett 56K-modem & den überlånga telefonsladden man fick dra mellan modemet & telefonjacket.
Och nog fan kom mamma på att hon var tvungen att ringa upp en väninna & glömde bort att jag skulle kolla min mail.
Vips så bröts uppkopplingen & jag fick börja om.

Jag saknar ibland att spela in blandband från radion, att spola låtar genom att snurra med en blyertspenna.
Jag menar allt det här hade sin charm.
Idag ska allt bara funka, det tycker jag också, men den ständiga digitala stressen om att ständigt vara uppdaterad med nyheter, skvaller, vad min kollega åt till middag & framförallt att hela samhället är uppbyggt på något som faktiskt utvecklats så jäkla fort på kort tid.

Igår hade vi lite problem med telefonin på jobbet, något som löstes väldigt bra, men vad låsta vi blev.
Jag hörde på Ekot häromdagen (jo jag lyssnar på radio) att de hade problem med larmnumret i vissa delar av landet.
Som sagt, att allt hänger på tekniken så kan det få förödande konsekvenser om det inte ”bara funkar”.

Till varför jag ens började skriva inlägget. Jag delade ett minne på Facebook för några veckor, när jag var på Öland, vid en sandstrand. Det var mulet på bilden så det kunde rimligtvis vara samma dag, trots att det var januari, för här syns ingen snö. Min mamma frågade vad jag gjorde där.
Jag kan inte annat än skratta åt det, för så mycket missförstånd det kan bli om man inte är övertydlig med när ett foto tagits, eller vilken tid jag egentligen postade ett inlägg på bloggen, eller knäppte ett kort till Instagram.

Hur kan du lägga upp en bild på nygräddade bullar på Instagram, du sitter ju i matsalen på jobbet osv.
Men idag så man i princip schemalägga allt, så det hamnar i flödet på exakt den tid du önskar. Den tiden du vet att dina följare kikar som mest på sin mobil.
Jag tycker det är fasinerande samtidigt som jag tycker det är otäckt att ”Big brother” alltid ser dig, all information samlas fint & prydligt för att du ska känna lusten att köpa något, likea något eller att dela någon konstig nyhetssajt för att du bara läser rubriken, delar & tänker inte på vart artikeln kommer ifrån.

Glöm inte att du inte vet hur någon har det via en bild i deras Instagramflöde, glöm inte att vara källkritisk när du läser något på nätet.
Och glöm för i helskotta inte att vi en gång i tiden fick skruva med en blyertspenna för att byta låt, när vi idag kan trycka på ”skip” på Spotify.

Ha en underbar lördag. Jag ska fortsätta peppa inför jobbkväll :heart:

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *